[OIIFL] Złe wskazania temperatury zewnętrznej i coś jeszcze
Mamy coraz częściej wysokie temperatury, a ja obserwuję często następujące zjawisko. Auto stoi w pełnym słońcu, rozgrzane jak cholera, a na MaxiDocie i radiu widzę temperaturę poniżej 20 C. Ruszam i temperatura również startuje do góry, aby po kilku minutach osiągnąć prawdziwą wartość.
Kolejne spostrzeżenie dotyczy odpalania po dłuższym postoju w temperaturach 15-20 C. Przez około 30 sek po odpaleniu utrzymuje dosyć wysokie obroty ok 1,5k w związku z czym jest głośny jak tico na ssaniu . Przy innych temperaturach to nie występuje nawet w zimie jak było -15 C.
Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
piociel, u mnie też ma podwyższone obroty więc TTTM tyle, że u mnie to jest jakieś 1,2k rmp, a w zimę to również występuje tyle, że troszkę dłużej. Może nie zauważyłeś tego w zimę. Podepnij VAGa i sprawdź czy błędów nie ma ze wskaźnikiem temp.
piociel, odnośnie wskazań temp na MaxiDocie nie widzę zbyt wielkich anomalii, Raz w zimie zwróciłem uwagę że po mimo temp około -15 wskazania były dodatnie ale to było po około 1,5h po trasce więc pewnie temp silnika zadziałała na czujnik :P
Jeśli zaś chodzi o podwyższone obroty to mam to samo :!: i to chyba częściej teraz latem niż zimą a przynajmniej teraz to bardziej słyszę :diabelski_usmiech (chodzi jak traktor i spalanie chwilowe rzędu 5-6l/h :evil: )
piocielPodepnij VAGa i sprawdź czy błędów nie ma ze wskaźnikiem temp.
To nie takie proste, bo w tym temacie jestem kompletnie zielony ops:
Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz